środa, 16 marca 2011

Cupcakes z legendarnej Magnolia's Bakery.

Trochę zaniedbałam mojego bloga, za co bardzo przepraszam. Najpierw szalony weekend w Toruniu a potem nadrabianie zaległości. A pozwoliłam sobie na jeden dzień beztroski, tylko jeden. Niemniej- teraz będę miała rzeczonych zaległości jeszcze więcej-- jestem chora, biorę antybiotyki i siedzę w domu, co najmniej do końca tygodnia. A co jest najgorsze? Że nie mogę jeść. Z przyczyn technicznych- tak mnie boli gardło, że jedyne co mogę, to sączyć, (tak- sączyć!) herbatę. Ale przymusowe siedzenie w domu to też okazja do przeglądania zdjęć. Tak zrobiłam i natknęłam się na to cudo.
 Fotografia dość stara- robiona jeszcze w poprzednim mieszkaniu, ale pasuje jak ulał do mojego nastroju: oglądam Seks w Wielkim Mieście i marzę o lecie i babeczkach. Raz miałam okazję próbować cupcakes z  legendarnej nowojorskiej Magnolia Bakery. Dlaczego legendarnej? Wszystko czego dotknęły damy z SATC stawało się legendą, a właśnie tam została nakręcona jedna ze scen serialu. Babeczki były fenomenalne! Nie za słodkie, waniliowe z kremem na bazie serka Philadelphia. Długo się zastanawiałam, czy podołam wyzwaniu. Ciasta biszkoptowe nie są moją mocną stroną. Ale odważyłam się i efekt: niebiański! Waniliowe, mięciutkie i puszyste ciasto przykryte kremem z masła orzechowego (mniam!).
 
Waniliowe cupcakes a'la Magnolia
23/4  szk mąki
200 g miękkiego masła 
2 szkl cukru
4 duże jajka (temp. pokojowa)
1 szklanka mleka
1 łyżka ekstraktu waniliowego
3 łyżeczki proszku do pieczenia
przepis na 24 babeczki
Piekarnik rozgrzej do 180 st. Formę do babeczek wyłóż papilotkami lub folią aluminiową.
W dużej misce zmiksuj masło na wysokich obrotach. Powinno być miękkie i kremowe. Dodaj cukier i ubijaj ok 3 minut na puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku dokładnie miksując całość. Suche składniki dokładnie wymieszaj i dodawaj do masy w 3 turach. Po każdej dodawaj mleko i wanilię. Ciasto powinno być lekkie i puszyste, więc nie miksuj za długo. Foremki napełniaj do 3/4 wysokości. Ja robię to przy pomocy łyżki do lodów- łatwiej trafić i nie trzeba robić dolewek. Babeczki piecz przez 20-25 minut.

Po wyjęciu z piekarnika studź je ok 15 minut. Nie przejmuj się jeśli trochę opadną.

Krem z masła orzechowego
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka masła orzechowego (kremowego, bez kawałków fistaszków)
1/2 szklanki śmietany kremówki (schłodzonej, gęstej, słodkiej, 30% tłuszczu)
5 łyżek miękkiego masła
3/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
szczypta soli

Cukier puder, masło orzechowe, masło, wanilię i sól ubijaj na średnich obrotach miksera, przez 4 minuty. Gdy masa będzie gładka dodaj śmietanę i ubijaj na wysokich obrotach dopóki nie stanie się kremowa. Chłodne babeczki dekoruj kremem przy użyciu rękawa lub szprycki. Jeśli ich nie posiadasz- wystarczy łyżka. I nie żałuj kremu! Jedna babeczka to wszystko na co sobie pozwolisz, więc niech będzie idealna!

1 komentarz:

  1. O! Magnolia Bakery, zazdraszczam ;) I wreszcie nie tylko ja nawiązuję do serialu, ale prawdziwe cupcakes jeszcze przede mną ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń