sobota, 21 maja 2011

बादामी czyli migdałowy kurczak rodem z Indii

Maślany naan, kurczak badami i sałatka z ogórka.



Ostatnie 20 minut spędziłam bawiąc się tłumaczem google. Wpisywałam z pamięci, fonetycznie nazwy bollywoodzkich piosenek, a google mi je tłumaczył. Oczywiście kluczowy przymiotnik to hindustani czyli indyjski (hinduski). Skąd mi się wzięła ta zabawa? Z kuchni oczywiście. 
Poranek spędziłam w łóżku z Gordonem i Nigellą (swoją drogą, cóż to by był za trójkąt!) na przeglądaniu książek kucharskich. Trochę mi się przejadł makaron i kuchnia amerykańska, więc z większym skupieniem przerzucałam kartki My great escape Gordona Ramsaya. Ryba? Niekoniecznie. Wegetariańsko? Też nie. Kaczka? Niby mają coś o nazwie kaczka barbie  w moim ukochanym Sklepie Ogólnodrobiowym na Kobielskiej, ale co to do cholery jest? Jagnięcina? Pomarzyć dobra rzecz. Stanęło na kurczaku. Wyśmienitym, jak się potem okazało.
Moja szuflada z przyprawami już się nie domyka. Ale ma to swoje zalety-- poranne zakupy były krótkie. Cebula, jogurt i kurczak, którego zamarynowałam zaraz po przyjściu do domu. Smaki tysiąca i jednej nocy leżały grzecznie w szufladzie. W zasadzie to tysiąca nocy. Jednego brakowało- żółtej gorczycy. Na celownik wzięłam Złote Tarasy, w nadziei, że oprócz gorczycy upoluję sandały. Wiadomo co mówią o nadziei. Wróciłam z siatką przypraw, dwoma winami i książką. Wino do lodówki, książka na półkę, Kisiel do kuchni.
Obezwładniająco aromatyczny kurczak.

Migdałowy kurczak badami
przepis na 4 porcje

1/2 kg piersi z kurczaka
4 ząbki czosnku
świeży imbir (2 cm kawałek)
sok z połowy cytryny
sól i pieprz
25 g płatków migdałowych
2 łyżki masła
2 cebule
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
4 goździki
50 g mielonych migdałów
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka kurkumy
1 duży jogurt naturalny

Jak informuje nas Gordon badami oznacza migdałowy. Sosy na bazie orzechów są typowe dla kuchni z regionu Uttar Pradesh. Są gęste i kremowe i pachną tak, że nie sposób się nie zachwycić. Zaczynamy od kurczaka: pokrój go w kostkę i wymieszaj z posiekanym czosnkiem, startym imbirem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Miskę przykryj folią i wstaw do lodówki na min 3 godziny, albo na całą noc. 
Płatki migdałowe upraż na suchej patelni- będą potrzebne na samym końcu. 

Sos odgrywa kluczową rolę w kurczaku badami.

Na dużej patelni lub woku rozpuść masło i dodaj drobno posiekane cebule. Smaż na złoty kolor (ok 7 minut na średnim ogniu). Następnie dodaj cynamon, kardamon, goździki oraz migdały i smaż kolejne 3 minuty. Następnie dodaj kumin, kurkumę i kurczaka. Wszystko dokładnie wymieszaj. Kurczak powinien być pokryty przyprawami. Smaż 5 minut. Po tym czasie dodaj jogurt, zmniejsz ogień, przykryj patelnię i duś 15-20 minut. Kurczak ma być miękki i soczysty. W międzyczasie przygotuj sałatkę z ogórka i kokosa. Gotowego kurczaka podawaj z ryżem lub ciepłymi naanami z masłem.

Ogórkowa sałatka z kokosem
przepis na 1 porcję

1 duży ogórek
1 papryczka chili (średnio ostra, np poblano albo anaheim)
2 łyżki wiórek kokosowych (oczywiście najlepiej ze świeżego kokosa)
sok z połowy cytryny
1 łyżka świeżej kolendry, posiekanej
2 łyżki orzeszków nerkowca
1 łyżka oleju
1 łyżeczka nasion żółtej gorczycy

Ta sałatka niczym nie przypomina mizerii.
Ogórka pokrój na wstążki używając obieraczki do warzyw. Papryczkę przekrój na pół, usuń ziarenka i posiekaj drobno. W misce wymieszaj ogórka, chili, wiórki kokosowe, sok z cytryny, posiekane orzechy i kolendrę. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć gorczycę. Smaż minutę (zdejmij z ognia gdy zacznie strzelać). Sałatkę polej olejem z gorczycą. 

Obiad podawaj przy dźwiękach hinduskiej muzyki. Jeśli nie masz nic lepszego pod ręką, polecam moją ulubioną piosenką z filmu Yuva. Zwróćcie uwagę na Abhisheka Bachchana (to ten dryblas) tańczącego ze szmatą na głowie dookoła Rani Mukerji-- dla mnie ta scena to kwintesensja miłości: biegać po kuchni dookoła swojej kobiety. स्वादिष्ट czyli smacznego!


PS. Jak podało dzisiaj fly4free można polecieć do Delhi, fińskimi liniami lotniczymi za 1179 zł. Są terminy do końca roku. Czyżby to znak?

1 komentarz: