sobota, 18 czerwca 2011

Masz babo quiche (z cukinią i szynką szwarcwaldzką)

Quiche z cukinią i wędzoną szynką.
"Friday, fun, fun, fun" jak mówił tekst pewnej piosenki niedawno usuniętej z youtube. Faktycznie, był fun. Udało się zakupić maszynkę do lodów (oczywiście pojemnik nie mieści się w moim zamrażalniku, ale o tym innym razem), dostać się do Centrum Nauki Kopernik (yes, yes, yes!!!) i ubawić po pachy po mimo niewielkiej ilości czasu i ogromnych ilości dzieci (na szczęście to nie zoo i nikt mnie nie dotykał), zaznajomić się z ofertą najnowszej restauracji Magdy Gessler (MG Eat, o tym będzie następny post) i szczegółowo omówić z Mietą jej wyprawę do Pennsylvanii. 
Po krótkiej wizycie Doktórka pojechała do Stanów. (Zgadza się- pochlipuję z zazdrości i usiłuję sobie wytłumaczyć, że nie można rzucić wszystkiego i jechać do NYC tylko dlatego, że stęskniłam się za widokiem Central Parku i panoramą Manhattanu z promu na Staten Island.) Zdążyłam ją nakarmić, zanim zniknęła. Tym razem- quiche. Przygotowany w 25 minut, bo z gotowego ciasta francuskiego, w kształcie niekiszowym, bo kwadratowy, ale foremka do tarty zaniemogła, więc inaczej się nie dało.

Quiche z cukinią i szynką szwarcwaldzką
przepis na 3 porcje (foremka o wymiarach 25x25 cm)

1 opakowanie ciasta francuskiego
1 duża cukinia
50g szynki szwarcwaldzkiej lub innej mocno wędzonej
300 ml śmietany 18%
3 jajka
tymianek
oregano
chili
sól, pieprz

Foremkę do tarty wysmaruj masłem lub spryskaj oliwą i wyłóż ciasto. (Nie podpiekam ciasta francuskiego, bo jeśli się go dokładnie nie obciąży to zjeżdża ze ścian formy i kurczy się.) Cukinię pokrój w cieniutkie plastry i ułóż na cieście. Z jajek i śmietany przygotuj polewę. Zmiksuj je dokładnie, dodaj przyprawy i drobno posiekaną szynkę. Całość wylej do formy, tak aby nadzienie sięgało ok pół centymetra poniżej krawędzi ciasta. Piecz w 180 stopniach ok 20 minut (jajka muszą się ściąć a wierzch zezłocić). W quiche'u najbardziej lubię to, że można go jeść na ciepło i na zimno, na lunch, obiad i kolację. To prawdziwie uniwersalny fast-food, który nie ma nic wspólnego z 'makiem'.

1 komentarz: